Het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen als het op gezondheid en fitness aankomt. Begin je met het veranderen van je dieet, lichaamsbeweging, algemene levensstijl? Doe je alles in één keer? Of doe je het beetje bij beetje? Er zijn zoveel vragen en zoveel antwoorden, het kan verwarrend en overweldigend zijn, vooral voor een beginner. Ik ben nu al een paar jaar een volledig gediplomeerd personal trainer en krijg steeds deze vragen. Daarom dacht ik dat ik een paar experts uit de industrie zou vragen naar hun mening als het gaat om hoe je kunt beginnen, ongeacht je doel. Hier zijn een paar van de beste tips van fitness experts…

Zoek iets dat je vreugde brengt

Jezelf dwingen om trainingen te doen waar je je niet goed bij voelt zal je niet helpen ze tot een duurzame routine uit te bouwen. Als je niet van hardlopen houdt, probeer dan in plaats daarvan te dansen of te fietsen voor cardio. Iedereen is uniek en dat geldt ook voor je fitness routine. Wissel ook je activiteiten wekelijks af. Week na week vasthouden aan dezelfde precieze training kan gaan vervelen. – Melissa Morey, geregistreerd diëtiste en gecertificeerd personal trainer.

Geef prioriteit aan je slaap

Veel mensen zien slaap als lui of onproductief, terwijl het eigenlijk de meest productieve tijd is voor je lichaam & hersenen. Als je slaapt is je lichaam in staat om efficiënt te genezen, te leren & te groeien. Door er prioriteit aan te geven, stel je je lichaam in op gezondheidssucces. Als je je niet voorbereidt op slaapsucces, dan maakt het niet uit hoeveel je op een dag beweegt of hoeveel boerenkool je eet, want je lichaam zal niet op alle cilinders functioneren om er alle vruchten van te plukken. – Jessica Hagestedt, gediplomeerd personal trainer en functioneel voedingscoach.

Leer om te prioriteren, niet om op te geven

Het leven gebeurt en plannen veranderen. Het is niet erg om een training over te slaan. Om onderbroken te worden door je kinderen. Om een rustdag te hebben. Het is oké dat een geplande loop in een wandeling veranderde, of dat een geplande yogales in een spontane zwemsessie veranderde! – Barb Puzanovova, gecertificeerd groepsfitness instructeur en personal trainer.

Houd je vorderingen bij

Nu je doelen hebt om naar toe te werken, is het tijd om je vorderingen bij te gaan houden. Of dat nu is door je eten bij te houden met behulp van een app. Of door bij te houden hoe je trainingen vorderen. De verantwoording die je krijgt van het bijhouden helpt je om te zien hoe je het doet en op welke gebieden je je zou kunnen verbeteren. – James Long, gecertificeerd inspanningsfysioloog.

Richt je op vooruitgang & laat perfectie los

Begin kleine acties te ondernemen om gewoonten te beginnen ontwikkelen. Voeg bijvoorbeeld elke dag een extra groente of twee toe. Plan een evenwichtige maaltijd en kook één dag per week thuis. Probeer het dan voor meerdere dagen per week. Experimenteer met verschillende soorten oefeningen om er een paar te vinden die je werkelijk leuk vindt. Zorg ervoor dat elke nieuwe gewoonte die je begint te creëren zo klein is dat je er nauwelijks aan hoeft te denken om het te doen om te beginnen. Gun je lichaam de tijd om zich aan elke nieuwe gewoonte die je oefent aan te passen voor je naar de volgende overgaat, en je zult snel vaart opbouwen. En “moet” jezelf er nooit toe brengen iets te doen. Daardoor krijg je alleen maar het gevoel dat je faalt als je iets niet doet. Beschouw alles wat je probeert als een experiment. Je verzamelt gewoon gegevens om te zien wat voor jou werkt. Oefen zelfaanvaarding en mededogen en leer erop te vertrouwen dat je de dingen gaandeweg wel zult uitvogelen. – Lisa Kiersky Schreiber, auteur, gecertificeerd voedingscoach en ondernemer.

Grote doelen kunnen afschrikwekkend zijn

Een strategie om je fitness doelen te vereenvoudigen is om de ideale lichaamsbouw die je uiteindelijk hoopt op te bouwen te nemen en die op te splitsen in kleinere doelen (d.w.z. kleine doelen vs. grote doelen). Door dit te doen verschuif je effectief van een mentaliteit van “jezelf bewijzen”, “slagen voor een test” of “een race naar de eindstreep” naar een mentaliteit van “geleidelijke en voortdurende verbetering” in de loop van de tijd. Een manier om deze strategie toe te passen is je einddoel te nemen en dat op te splitsen in kleine 30-daagse doelen. – Nurudeen Tijani, bodybuilder, physique atleet, fitnesstrainer & welzijnscoach.

Wat is je reden om te trainen?

Een uitstekende manier om de stimulans te geven om in vorm te komen is je in te schrijven voor een hardloop- of fietswedstrijd. Het hoeft niet ver te zijn, maar het geeft je de stimulans om te trainen en een doel om naar te streven. Je kunt een trainingsplan volgen, dat begeleiding biedt en je helpt je voor te bereiden. Als de race voorbij is, ben je niet alleen beter in vorm, maar heb je ook het momentum om verder te gaan op je fitnessreis. – Dr. Jordan Duncan, sportgeneeskunde.

Houd je uitrusting buiten en bereikbaar

Deze strategie werkt echt! Houd je trainingsspullen buiten en klaar voor gebruik. Zo heb je de visuele herinnering telkens als je langsloopt. Of dat nu je gewichten zijn, je yogamatje uit, je spinfiets..enz. Zorg dat het klaar ligt, zodat je geen excuus meer hebt. – Emily Fleming, gediplomeerd yoga instructrice.

Word duidelijk over je “waarom”

Het belangrijkste wat je kunt doen om je motivatie op te krikken is duidelijk te worden over je “waarom”. Waarom wil je trainen? Waarom is het belangrijk voor je? Als je dat niet weet, zal het gemakkelijk zijn om op te geven als de tijden moeilijk worden. Als je weet waarom je traint, of probeert gezonder te worden, kun je daarop gericht blijven. Het zal dan veel gemakkelijker zijn om door te gaan als je onvermijdelijk op wegversperringen stuit. – Lauren Sheu, gecertificeerd hardloopcoach.

Kracht in de kern

Of je nu nieuw bent in fitness, terugkeert na een periode van afwezigheid, of gewoon op zoek bent naar uitbreiding van wat je al doet. Begin met het versterken van je kern. De meeste mensen beseffen niet dat de ‘core’ niet alleen je six-pack is, maar eigenlijk bestaat uit vier afzonderlijke spiergroepen, verankerd door de bekkenbodem. De bekkenbodem is een vitaal onderdeel van je algemene gezondheid, maar wordt vaak vergeten of genegeerd. – Nicole Thorne, personal trainer gespecialiseerd in krachttraining en de bekkenbodem.

Maaltijd plannen & voorbereiden

Een van de krachtigste stappen die je kunt nemen om je gezondheid te verbeteren, je energieniveau op te krikken, en chronische ziekten te voorkomen is het bereiden van maaltijden. Het bespaart je niet alleen tijd (en in de meeste gevallen geld), maar het stelt je ook in staat je maaltijden elke dag als iets nieuws te laten aanvoelen. Niet meer elke week maaltijden herhalen. Plus, door vooruit te plannen gaat er geen voedsel verloren en hoef je niet bij elke maaltijd na te denken over wat je zult maken. – Nick, maaltijd voorbereider.

Zelfcompassie

Beoefen zelfcompassie. Een bijproduct van een gezondere levensstijl is je goed voelen over jezelf. Dit kan je gevoel van eigenwaarde verhogen, maar eigenwaarde kan vluchtig zijn en is vaak afhankelijk van externe factoren. Zelfcompassie is de basis voor iedereen op een gezondheids- & fitnessreis en komt, wat belangrijker is, van binnenuit. Het is langduriger dan je aan de buitenkant beter over jezelf te voelen, omdat het je een reden geeft om door te gaan. Het stelt je in staat jezelf te accepteren, ongeacht waar je bent op je pad naar een gezonde levensstijl. – Christine Songco, gecertificeerd gezondheids- & welzijnscoach.

Blijf gehydrateerd

Minstens de helft van ons lichaamsgewicht in ons is nodig, alleen al om gehydrateerd te blijven. Als je er lichaamsbeweging bij doet, moet je dit aantal drastisch aanvullen. Er wordt aangeraden te streven naar 1 gallon per dag. Hoe harder je traint, hoe meer je lichaam water nodig heeft om te herstellen. Zorg er echter voor dat je het bij water houdt. Dingen als alcohol en frisdranken zijn niet je vrienden, want die bevatten te veel suiker, calorieën en koolhydraten – en het zal al je harde werk zeker belemmeren. – Sheree Burton, gezondheids- & voedingsdeskundige.

Wees realistisch

Als je een gezondere levensstijl wilt gaan leiden door naar de sportschool te gaan, wees dan realistisch met jezelf over hoeveel tijd je er aan kunt besteden. Overenthousiast zijn en ernaar streven om 6/7 dagen per week naar de sportschool te gaan, loopt alleen maar op een mislukking uit. Dus in plaats van een doel te stellen op basis van wat je denkt dat je zou moeten doen, stel je je doel op basis van wat je realistisch gezien kunt doen. Voor de meeste mensen zal dat betekenen dat je begint met 2-3 trainingen per week. Als je dat te gemakkelijk vindt, kun je altijd opschalen of je trainingen elke sessie een beetje moeilijker maken. – Joe, fitnessinstructeur & voedingscoach.