Wie eigenaar is van een boot doet er altijd goed aan om te overwegen om een bootverzekering af te sluiten. De kans bestaat dat heel wat mensen nu een beetje vreemd opkijken. In tegenstelling tot de autoverzekering is het toch namelijk zo dat een verzekering voor een boot helemaal niet verplicht moet worden afgesloten? Dat is correct. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk wel zo dat een dergelijke verzekering ervoor kan zorgen dat je financiële situatie extra kan worden beschermd. Dit kan geen overbodige luxe blijken te zijn in menig aantal situaties. Meer weten? Dan is het zeker de moeite waard om je verder te verdiepen in de informatie die je hieronder aantreft.

Wat is een bootverzekering?

In het onwaarschijnlijke geval dat je, je niet helemaal bewust bent van wat een bootverzekering nu precies is kan het geen kwaad om hier eerst even wat dieper op in te gaan. In de basis kan er worden vastgesteld dat het verzekeren van een boot op min of meer dezelfde manier kan gebeuren als het verzekeren van een auto of een bepaald voertuig. Dit betekent dat je een keuze kan maken uit drie verschillende opties, namelijk een WA-verzekering of één van de twee uitgebreidere verzekeringen die ook bepaalde eigen schade aan de boot dekken. Voor welke van deze mogelijkheden jij al dan niet gaat kiezen is geheel aan jou. Een verzekering voor een boot afsluiten is op moment van schrijven in Nederland niet verplicht. Zelfs de WA-verzekering hoef je dus niet persé af te sluiten.

De bootverzekering is een verzekering die kan worden afgesloten voor eender welk type boot. Dit betekent dat je ze bijvoorbeeld niet alleen kan afsluiten voor zeilboten, maar ook voor bijvoorbeeld speedboten, sloepen en catamarans. In principe is het dus mogelijk om eender welke boot te laten verzekeren. Je moet er wel rekening mee houden dat bijvoorbeeld de mate waarin een allrisk kan worden afgesloten afhankelijk kan zijn van de leeftijd en de actuele waarde van de boot in kwestie.

Hoe kan je een bootverzekering afsluiten?

De bootverzekering is een verzekering die door de jaren heen aanzienlijk aan populariteit heeft gewonnen. Dat is het gevolg geweest van verschillende zaken. In eerste instantie is het natuurlijk zo dat steeds meer mensen de keuze hebben gemaakt om een eigen boot aan te schaffen. Dat heeft er logischerwijs voor gezorgd dat de vraag naar bootverzekeringen sterk is toegenomen. Dat is echter helemaal niet alles. Daarnaast is het namelijk zo dat er ook meer aandacht wordt besteed aan het feit dat bootverzekeringen zeer belangrijk kunnen zijn. Dit ondanks dat ze niet verplicht zijn. 

Een bootverzekering valt dus af te sluiten in drie verschillende vormen. De invulling van de verschillende verzekeringen die bestaan doet sterk denken aan deze van de autoverzekering. Voor de meest eenvoudige verzekering, de zogenaamde WA-verzekering is dan ook van toepassing dat ze enkel en alleen kan worden afgesloten voor schade veroorzaakt aan de boot van derden. Dat geldt niet voor de twee meer uitgebreidere bootverzekeringen. Daarvoor geldt dan ook dat ze ook bepaalde vormen van schade die zelf is veroorzaakt aan de boot dekken. In welke mate jij daar met jouw boot al dan niet behoefte aan hebt is uiteraard aan jou zelf om te bepalen.

Welke keuzes zal je moeten maken voor de verzekering voor je boot?

Het afsluiten van een bootverzekering zorgt er in de praktijk voor dat je rekening moet houden met het maken van bepaalde keuzes. Elke keuze die je maakt zal niet alleen bepalend zijn voor de dekkingen en zekerheden waar je op kan rekenen, daarnaast zal ze tevens bepalen hoeveel je aan premie moet betalen voor de verzekering voor je boot. Kies je bijvoorbeeld voor een volledig Europees vaargebied waar je boot in moet kunnen varen? Dan zal je tot de vaststelling komen dat daar uiteraard hogere kosten aan verbonden zullen zijn. Neem je voldoening met een simpel vaargebied dat zich bevindt in uitsluitend Nederland? Dan is dat ook dat mogelijk. Het spreekt voor zich dat deze laatste optie uiteindelijk een behoorlijk stuk voordeliger zal uitvallen.

Daarnaast spreekt het voor zich dat je ook voor jezelf dient uit te maken hoe uitgebreid je jouw boot wenst te verzekeren. Op dit vlak zal je rekening willen houden met niet alleen de waarde van je boot, maar ook met het gebruik ervan. Ben jij iemand die tijdens de zomermaanden bijvoorbeeld dagelijks gaat varen, ook in eigen land? Of vaar je in principe louter en alleen tijdens je vakantie en dan nog doorgaans in het buitenland? Het zijn slechts enkele factoren die je keuze op vlak van het type bootverzekering die je gaat afsluiten aanzienlijk kunnen beïnvloeden. In ieder geval, denk goed na over de eisen die je hebt voordat je een verzekering voor je boot af gaat sluiten.

Hoe kan je besparen op de kosten voor je bootverzekering?

Ga jij ook jouw boot laten verzekeren? Volgens ons is dat een zeer verstandige keuze. Het niet laten verzekeren van je boot zou er namelijk in de praktijk zomaar voor kunnen zorgen dat je op een bepaald moment geconfronteerd wordt met een vervelende kostprijs die je niet zomaar kan betalen. Dat dan uiteraard met alle potentieel zeer vervelende gevolgen van dien. Dit gezegd hebbende spreekt het natuurlijk voor zich dat de premie die je moet betalen voor de verzekering van je boot wel betaalbaar moet zijn. Om dit voor mekaar te krijgen dien je rekening te houden met een aantal niet onbelangrijke aandachtspunten. Het gaat hierbij dan meer concreet om de volgende:

  • Let op het vaarwater gebied waarvoor je kiest;
  • Sluit geen bootverzekering af zonder een vergelijking uit te voeren;

Hou er naast bovenstaande wel rekening mee dat een aantal premiebepalende factoren bij de bootverzekering niet meer kunnen worden veranderd. Het gaat daarbij dan bijvoorbeeld om de specificaties waar jouw boot over beschikt. Het spreekt voor zich dat het vermogen in de praktijk aanzienlijk afhankelijk kan zijn van de boot in kwestie die wordt aangekocht. Wil jij de premie van jouw bootverzekering zoveel mogelijk kunnen drukken? Dan zal je dus in eerste instantie ook moeten kiezen voor het kopen van een boot beschikkend over een beperkt(er) vermogen.

Vergelijk ook jouw nieuwe verzekering op Diks.nl.