Tegenwoordig is het leven steeds meer ingedeeld op duurzaamheid. Dit betekend dat we voor onze stroomvoorziening zonnepanelen gebruiken en we met elektrische auto’s rijden. We willen steeds minder gas, steeds minder brandstof en steeds minder elektriciteit via het net. Verduurzaming is het streven van tegenwoordig. We willen over op groene energie. Energie dat zelf opgewekt wordt en dus niks kost. We vervangen plastic zakjes al door papieren zakjes. Dit wordt ook voor rietjes gedaan. Al deze stappen zorgen dat de natuur vrij blijft van chemische synthetische stoffen en Co2. Co2 is een grote boosdoener in het milieu. Deze gassen zorgen voor opwarming van de aardbol met grote gevolgen. Er wordt steeds meer gestreefd naar natuurlijk wonen waarbij we weer een beetje terug gaan naar de oertijd waar men ook al zijn benodigdheden uit de natuur haalde. Co2 uitstoot wordt sterk verminderd door het minimaliseren van fossiele brandstoffen.

Duurzaam wonen

De eerste stap om zelf bij te dragen aan een goed leefklimaat op aarde is voor een duurzame huisvesting gaan. Zonnepanelen Uden kan jouw dak direct van energieopwekkende zonnepanelen voorzien. De stroom in de woning wordt geproduceerd door de zon. Zelfs in de winter wekken ze energie op door hun hoge lichtgevoeligheid. Door middel van een omvormer en in combinatie met een warmtepomp kunnen zonnepanelen jouw woning compleet van elektriciteit voorzien. Denk aan licht, warm water en vloerverwarming door het hele huis. 

Hoe lager het gebruik en hoe beter de isolatie van de woning, hoe lager jouw energierekening. Naast dat je een stuk minder betaald voor zelf opgewekte energie help je de leefomgeving er erg mee. Bij energie van het net komt namelijk veel Co2 vrij. Ook andere schadelijke stoffen komen direct als afval in de natuur terecht. Op basis van een energie neutrale leefomgeving waarbij je jouw eigen energie “maakt” zal het opwekken totaal geen invloed hebben op het leefklimaat. Een warmtepomp haalt warmte uit lucht en waterbronnen uit de grond. Deze genereert hij zuiver als verwarming en warm tapwater. De elektriciteit die daarvoor nodig is kan door middel van zonnepanelen worden opgewekt. Je gaat terugleveren aan het net. Hierdoor betaal je soms helemaal niks aan elektra kosten voor je woning. Dit systeem heeft het beste rendement als de woning optimaal is geïsoleerd.

Elektrisch rijden

Nu de elektrische auto steeds voordeliger wordt in aanschaf, wordt deze ook steeds populairder. Het voordeel is dat je “schoon rijdt” en er geen schadelijke stoffen worden uitgescheiden bij elektrische auto’s. Puur natuur dus. Je laadt de auto in 30 minuten op en rijdt er lange afstanden mee. Ook kun je de auto voordelig aan huis laden. Bij een diesel of benzine auto komt er nog altijd veel Co2 vrij via de uitlaat. In 2030 willen veel landen vrij zijn van brandstof auto’s en een gasaansluiting in de woning. Straks mogen we alleen nog “all electric” leven. Het is daarom prettig om daar alvast mee te beginnen. 

Biologisch leven

Voor de productie van vlees is veel grondstof nodig en dus ook daar komt veel Co2 bij vrij. Probeer veganistisch te leven en voornamelijk plantaardig te leven. Koop ook meubels die op een milieuvriendelijke wijze zijn geproduceerd, net als biologisch voedsel. Tevens is puur natuur eten en leven beter voor de gezondheid. Koop veganistische biologische cosmetica bijvoorbeeld. Deze bevat geen schadelijke synthetische stoffen die ook gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Ook recyclebare en biologisch afbreekbare producten helpen sterk mee aan een gezond milieu.